Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na co my ty daně vlastně platíme...

Mám takový hypotetický příklad. Představte si supermarket v němž je běžné, logické a zavedené pořadí úkonů nutných k nákupu poněkud zpřeházeno. Začneme u dveří, kde je proti všemu očekávání umístěna pokladna. Usměvavá pokladní se vás vyptá na to, co jste si přišli a v jakém množství koupit. Ihned poté, co to se sebe vysypete, vám to namarkuje a zkasíruje vás. Bez toho, že byste nákup předem nezaplatili, vás ochranka dovnitř nevpustí.

Poté, co se smíříte s tím, že v tomto supermarketu je to zkrátka jinak, vstoupíte. Předběžnou kontrolou účtenky zjistíte, že některé zboží vám bylo namarkováno dvakrát a další vaše zjištění je, že docela podstatná část zboží z už zaplaceného nákupu v regálech není, nebo je ve zcela zřejmé, pochybné kvalitě. Reklamace není možná. Že je to blbost? Ano, to je. Přesto je to zhruba způsob, jakým stát a dnes už i města a obce ve kterých žijeme, nabízí nám, svým občanům, své služby, za které si nechal předem zaplatit prostřednictvím vybraných daní. A nejenom to. Za služby jež stát zřizuje, se nerozpakuje, pokud se už namáhá je opravdu provozovat, vymáhat na nás klidně platbu i podruhé.

To, že zaplatíme nějaký paušální poplatek ve chvíli, kdy chceme něco třeba na Katastrálním úřadě, ještě neberu za nic zlého. Jsem toho názoru, že zadarmo na světě není nic a nic nemá být zadarmo ani poskytováno. Poplatky, do rozumné výše ovšem, nám mají formou spoluúčasti připomínat výše zmíněné, a to, že když službu státu opravdu nepotřebujeme, nemáme opruzovat zbytečnostmi.

Co si však myslet ve chvíli, kdy jsou menší města a obce stavěna do této situace: Chcete mít v obci doktora, poštu, policii a vlak nebo autobus alespoň ráno a večer? Ano? No výborně. Tak si to zaplaťte! Jak zaplaťte? A co si platíme těmi vybranými daněmi? Jak to má malá obec platit, když přísun peněz od státu je jen takový, aby s bídou stačil pouze na režii obecního aparátu. Na nějaké investice z případných úspor můžete předem zapomenout. Žádné nejsou, není z čeho spořit ani z čeho splácet případné úvěry, strategické investice obcí do vodovodu, kanalizace, místních komunikací případně zasíťování stavebních parcel nutných k jejich rozvoji není z čeho realizovat.

Z toho vyplývá i novodobý mor ve městech, která se rozhodla si nějaké finance opatřit vlastními silami. Jsou to placené zóny parkování. Velice rychle se z Prahy do zbytku země rozšířila móda různobarevných parkovacích zón, kde různé barvy znamenají to, že buď máte zacálovat přímo do automatu a co nejdříve odprýsknout anebo si můžete, ach ta šlechetnost, koupit rezidenční parkovací kartu, která vás opravňuje....k čemu vlastně....jo, k parkování, ale pozor, jen za předpokladu, že v zóně, pro kterou vaše karta platí, bude nějaké volné místo. No není to skvělý byznys? Určitě ano. Vždyť městské policie už nedělají nic jiného, než že montují a demontují botičky z kol motoristů a kasírují pokuty. Jejich příslušníci jsou finančně motivováni na výši vybraných pokut, což zase motivuje je aby si zřizovali ve svých rajónech sítě placených práskačů, kteří je neprodleně informují, že někdo zaparkoval tzv. neoprávněně.

Poslední příklad je zdravotnictví, které je ukázkovým resortem, který funguje jako bezedná černá díra a ať se do něj lijí peníze sebesilnějším proudem, výsledkem je jen stále větší podfinancovanost, morální zastaralost budov a vybavení velké části nemocnic a stále nespokojenější lékařský a střední zdravotnický personál. Před několika roky byly zavedeny poplatky, nic proti nim jak jsem už zmínil výše, ale v době kdy byly zaváděny, odhadoval se jejich výnos na 5mld kč ročně a měly být příjmem zdravotnických zařízení, které je vybraly. Slibovalo se od nich, že vyřeší mzdovou bídu zdravotnického personálu a ještě zbyde na nezbytnou modernizaci zdravotnických zařízení. Po několika létech jejich fungování je zřejmé, že nevyřešily vůbec nic, VZP stojí téměř před krachem a současný ministr zdravotnictví uvažuje idiotsky o tom, že poplatky velice razantně zvýší.

V současném zlodějském fungování státních služeb, by bylo málo i kdybychom my, daňoví poplatníci odevzdávali všechno co vyděláme. Na státní kasu je přisáto tolik parazitů, že stačí sebevětší přísun prostředků spolehlivě odklánět tím správným směrem a pokud už některý z nich z přežrání odpadne, nahradí ho násobek jemu podobných čekatelů.

 Na co my ty daně vlastně platíme....

Autor: Vladimír Šťastný | pátek 26.10.2012 18:35 | karma článku: 32,93 | přečteno: 1680x
  • Další články autora

Vladimír Šťastný

Kterak média hlavního proudu dvě kontraproduktivní témata vypotit ráčila.

Párkrát za život se to stane každému. Přílišná snaha se obrátí v opak. Rozumní se z toho poučí, nerozumní to zkoušejí dál. Náš mainstream považuji za toho nerozumného.

3.12.2023 v 8:39 | Karma: 34,28 | Přečteno: 880x | Diskuse| Společnost

Vladimír Šťastný

Jak dlouho ještě dovolíme, našim představeným a médiím hlavního proudu, lhát?

K napsání dnešního blogu mě přimělo vyjádření ministra Rakušana, které pronesl na Národní třídě dne 17.11.2023.

27.11.2023 v 8:11 | Karma: 22,15 | Přečteno: 468x | Diskuse

Vladimír Šťastný

A bude u nás Rakušanem taky svatořečen Pavlík Morozov?

Ten nadpis je samozřejmě hloupost. Svatořečení je otázka církve a Pavlík Morozov pocházel přece z bolševického Ruska. Tak proč?

1.11.2023 v 19:15 | Karma: 30,78 | Přečteno: 704x | Diskuse

Vladimír Šťastný

….a zbydou jen andělé….

Tato věta z filmu režiséra Františka vláčila „Údolí včel“, se mi vybavila ve chvíli, kdy jsem se dočetl, že ze sboru blogerů na iDnes byl vyexpedován Laďa Větvička,

7.9.2023 v 7:36 | Karma: 37,73 | Přečteno: 931x | Diskuse| Společnost

Vladimír Šťastný

Taktické a pro přežití.

Možná už jste si toho také všimli. Na trhu se už nějaký čas objevuje zboží, které jeho výrobci i prodejci obdařují přídomky „taktické“ a „pro přežití“. Úspěch zaručen. Kdo by nechtěl být dobrý taktik, neřkuli kdo by nechtěl přežít

20.8.2023 v 6:17 | Karma: 17,97 | Přečteno: 402x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1871x
Místní patriot, který ví, že Krušné hory jsou krásné

Seznam rubrik