Zajatcem Sauersacku.

20. 05. 2017 21:40:00
Sauersack, původní název obce Rolava v Krušných horách a také stejnojmenný důl na cínovou rudu a závod na její zpracování. Jak jsem se mohl stát jeho zajatcem?

Samozřejmě, že ne doslova. Stal jsem se zajatcem genia loci tohoto místa, kde se po staletí dolovalo, kde za druhé světové války postavili závod na zpracování cínové rudniny a který byl záhy po válce opuštěn a ponechán svému osudu. Pomalu vracející se příroda beroucí si své území zpět z chátrajícího areálu udělala tajemné místo vyhledávané turisty, dobrodruhy, hledači pokladů a v neposlední řadě filmaři, jimž se zpustlá a záhadná lokalita zdá natolik fotogenická, aby ji použili do svého díla.

Poslední, obecně známý, filmařský počin byl asi jeden z dílů televizního detektivního seriálu Rapl, v němž úchylný vrah nastylizoval svou oběť do kruhového odkalovacího bazénu. Lokalitu jsem chtěl navštívit už dávno, ale teprve po té, co jsem ji viděl ve jmenovaném seriálu (umocněném jeho syrovou, temnou a marnou atmosférou) jsem se rozhoupal. K návštěvě jsem ještě zlákal svého dlouholetého kamaráda a také zdejšího blogera Martina Valinu, který jsa místním znalcem, mi se svou ženou ukázali nejenom areál, ale ještě asi tisíc dalších věcí z oblasti od Nejdku po Jelení, které by byly na mnoho dalších blogů. Třeba příště, dnes je na řadě Sauersack, tedy především to, co zbylo ze zpracovatelského závodu.

Po vypuknutí druhé světové války, kdy bylo Německo výrazně omezeno v možnostech dovážet cínovou rudu nebo surový cín, bylo říšskou válečnou mašinerií rozhodnuto najít nějaké vlastní zdroje. Lokalita Rolavy se sama svou historií dolování rud nabízela. Otevřením nové dolovací jámy a stavbou závodu na zpracování cínové rudniny byla pověřena berlínská firma Zinnbergbau Sudetenland, GmbH. Vlastní stavbu provedla firma Pittel-Brauswetter z Karlových varů, technologii dodala firma Krupp-Gruson-Werk z Magdeburku. Od roku 1940 bylo zahájeno dolování v nové jámě, od roku 1942 byl zahájen provoz úpravy rudniny. Tato měla mít podle předpokladů kovnatost 1,34% , jejím zpracováním měl výsledný produkt kovnatost 43% a byl dále odvážen do hutí ve Freibergu na finální zpracování.

Předpoklady báňského průzkumu z roku 1913 se ale nenaplnily a závod tak měl od samého počátku problémy s rentabilitou i přes to, že většinu prací zde zajišťovali váleční vězni. Podle různých pramenů jich zde mělo pracovat mezi 300-600 v třísměnném provozu. Další personál v počtu asi 200 osob tvořili místní sudetští Němci, pracující na pozicích odborné obsluhy a oprav technologie. Několik dalších desítek zaměstnanců pak tvořili Češi, buď místní nebo nasazení, kteří zajišťovali údržbářské práce v areálu závodu.

Po válce závod převzal prozatímní národní správce Vojtěch Nedvěd, který se, mimo jiné, zasloužil o záchranu většiny archivních materiálů, v kterých dnes mohou badatelé čerpat informace a třeba také vyvracet řadu mýtů, které o závodu během války a po ní, vznikly. Národní správce měl ale těžkou pozici. V poválečném chaosu, byl prioritní zájem státu na dostatečné produkci potravin. Nerentabilní důl s úpravnou nebyl tzv. na pořadu dne. Správce byl nucen si nejnutnější provozní kapitál opatřovat jak se dalo. Prodávala se vytěžená ruda nebo třeba také seno posečené na loukách patřících k areálu.

Závod byl přiřazen k Rudným dolům Příbram. To, že byl ve skupině s dalšími závody jejichž předmětem podnikání byla těžba nerostů mělo za následek to, čemu se dnes říká kanibalizace. Ze Sauersacku byla postupně vymontována těžební technika a technologie úpravy rudniny a odvezena do závodů v Netolicích, Tuchlovic u Kladna, Tisové u Kraslic a dalších. Postupně se tak stávala ze závodu prázdná slupka, která již neměla šanci na opětovné zprovoznění. Další věcí, která decimovala personál, byly odsuny sudetských Němců, kteří představovali tu nejkvalifikovanější část zaměstnanců. Do konce roku 1946 se už v podstatě pouze kontroloval odvoz zařízení a materiálu. 1.ledna 1947 skončila úloha národního správce a symbolickou tečkou za provozem závodu bylo přejmenování obce Sauersack na Rolavu 17.března 1947. Dá se říci, že tady končí definitivně provoz a začíná doba, kdy se areál začíná přeměňovat v archeologickou lokalitu.

Dnes jsou v areálu vidět ponejvíce podezdívky původně dřevěných budov, cihlové budovy nebo dostavby už se pomalu rozpadají. Nejlépe je zachovalý betonový skelet hlavní provozní budovy s násypkami v kterých je ještě cínová rudnina. Kupodivu v dobrém stavu je také kruhový bazén (kalová jímka) v kterém drží voda.

Areál je volně přístupný a při zvýšené ostražitosti také bezpečný. Při prohlídce bychom ale měli koukat hlavně pod nohy, abychom nešlápli do nějaké jímky nebo šachty a neměli bychom také lézt na evidentně zchátralé konstrukce.

Zdroje:

https://digilib.phil.muni.cz/bitstream/handle/11222.digilib/133832/2_ArchaeologiaHistorica_40-2015-1_12.pdf?sequence=1

http://podzemi.myotis.info/rolava/rolava.htm

Autor: Vladimír Šťastný | sobota 20.5.2017 21:40 | karma článku: 24.18 | přečteno: 1184x

Další články blogera

Vladimír Šťastný

Kterak média hlavního proudu dvě kontraproduktivní témata vypotit ráčila.

Párkrát za život se to stane každému. Přílišná snaha se obrátí v opak. Rozumní se z toho poučí, nerozumní to zkoušejí dál. Náš mainstream považuji za toho nerozumného.

3.12.2023 v 8:39 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 873 | Diskuse

Vladimír Šťastný

Jak dlouho ještě dovolíme, našim představeným a médiím hlavního proudu, lhát?

K napsání dnešního blogu mě přimělo vyjádření ministra Rakušana, které pronesl na Národní třídě dne 17.11.2023.

27.11.2023 v 8:11 | Karma článku: 22.15 | Přečteno: 462 | Diskuse

Vladimír Šťastný

A bude u nás Rakušanem taky svatořečen Pavlík Morozov?

Ten nadpis je samozřejmě hloupost. Svatořečení je otázka církve a Pavlík Morozov pocházel přece z bolševického Ruska. Tak proč?

1.11.2023 v 19:15 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 702 | Diskuse

Vladimír Šťastný

….a zbydou jen andělé….

Tato věta z filmu režiséra Františka vláčila „Údolí včel“, se mi vybavila ve chvíli, kdy jsem se dočetl, že ze sboru blogerů na iDnes byl vyexpedován Laďa Větvička,

7.9.2023 v 7:36 | Karma článku: 37.73 | Přečteno: 929 | Diskuse

Další články z rubriky Fotoblogy

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 18.59 | Přečteno: 399 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.36 | Přečteno: 206 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 154 | Diskuse

Martina Pazourová

Střípky z bleduliště

Bledule mám doma asi tak tři. Z původních šesti, které mi přes zimu zredukoval krtek.Proto jsem byla v bledulišti na vysočině jak Alenka v říši divů. Letos už potřetí, tentokrát po vydatném týdenním dešti, kdy jsem si otestovala

22.3.2024 v 22:25 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 231 | Diskuse
Počet článků 135 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1871

Místní patriot, který ví, že Krušné hory jsou krásné

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...