Blatno odmítlo větrnou farmu.

22. 10. 2011 8:00:00
Ve středu 19.10.2011 jsem se zúčastnil Veřejného projednávání stavby Větrné farmy (VF) Blatno. Veřejné projednávání je povinný legislativní krok při tvorbě zjišťovacího řízení EIA o dopadu příslušné stavby na životní prostředí. Projednávání vede krajský zastupitel touto činností pověřený, zástupce investora stavby, tvůrce zjišťovacího řízení EIA a jeho hodnotitel jenž by měl tvůrci být oponentem. Měl by....

Kdo jste už někdy zjišťovací řízení EIA studoval tak víte. Pro ostatní: EIA má několik etap a dílčích hodnocení, kdy je oponenturou vyzvána k doplnění toho co podle ní chybí nebo v případě, že není dobře zpracována, k jejímu přepracování. EIA tak v čase nabobtnává o odborné posudky a případné připomínky účastníků řízení, které by měl hodnotitel vypořádat to je zaujmout nějaký postoj a ten zdůvodnit. EIA není zrovna zábavná beletrie ale účastník řízení by si ji několikrát přečíst měl, měl by si ujasnit co znamenají některé odborné termíny aby nebyl v diskusi snadno vyšachován.

Konečně se dostáváme Blatnu. Asi poprvé, v rámci projednávání některé části Větrného parku Chomutov (VPCH) http://vladimirstastny.blog.idnes.cz/c/184369/Vetrny-park-Chomutov.htmlobčané přišli občané dotčené obce na projednávání výtečně připraveni. Projekt VF Blatno je totiž velmi špatně zpracován a směrem k místním občanům je ultraarogantní. Věže větrných elektráren (VTE) vysokých 150 m, které jsou naprojektovány v některých případech i necelých 300m od obydlí, si tvůrci dovolili označit jako vpořádku a hodnotitel ve své zprávě to formuloval tak "že by neměly způsobovat žádný závažný problém". Co znamená "neměly by" kde je definován "závažný problém"? Nikde.

UR2.jpg

V hlukové studii její autor připustil, že hluk asi bude překračovat hygienický limit a navrhl aby VTE po určitý čas pracovaly v modu omezující její výkon, tedy v méně hlučném. Zde je zaděláno na naprostý podvod. V první řadě investor stavící VTE kvůli zisku je motivován aby VTE "jely" pokud možno na maximální výkon v co nejdelším čase. Přistoupit na samém počátku na to, že z nich nedostane to co chce, znamená že je blbý, anebo daleko spíš, že toto nařízení nebude respektovat. To klidně může. Neexistuje žádný mechanismus monitoringu práce VTE, neexistuje instituce, která by si ho dokázala vynutit a není nikdo, kdo by případné porušování režimu sankcionoval. Vše je tlačeno způsobem "postav a pak už se s nikým nebav".

Vzdálenost 300m od obydlí je naprosto směšná a nerespektuje dokonce ani doporučení výrobce stavět VTE těchto rozměrů 500-700m od obydlí. Sama tato vzdálenost je pořád ještě nedostatečná ale výrobce je samozřejmě motivován snahou prodat co nejvíce a doporučením na delší vzdálenost si zmenšuje prostor pro jejich umisťování. Co se týče vzdáleností zkušenosti obyvatel osad Nová víska u Domašína a Volyně hovoří něco úplně jiného. Tyto osady jsou dotčeny působením VF Kryštofovy Hamry, která čítá 21ks VTE Enercon o celkové výšce 113m a VF Greenlines se 3ks VTE Nordex podobných parametrů jako Enercon.

UR4.jpg

Nová víska má nejbližší věže cca 1200m, Volyně asi 2100m. Hluk je v Nové vísce, za určitých podmínek (roční období, směr větru) takový, že její obyvatelé někdy i týden nespí a budí se s bolestmi hlavy. Ve Volyni se hluk projevuje především v ranních a večerních časech, kdy tvoří asi 2-3 hodinová pásma kdy vítr v osadě utichá ale přes náhorní planinu kde je VF umístěna ještě fouká pořád čerstvý, v té chvíli je slyšet mocný hukot doprovázený v cyklech hlučnými rázy v době kdy se více VTE dostane do fáze stejného natočení rotorů jejichž listy tak procházejí kolem tubusu VTE ve stejném čase. Tato situace trvá někdy i přes celou noc.

Myslíte, že to někoho mimo místních zajímá? Ani náhodou. Není dokonce možné donutit Krajskou hygienickou stanici (KHS) aby na místě provedla faktické a reprezentativní měření hluku, jenž by zahrnovala specifika ročních období, rázu počasí a směry větrů. KHS to odmítá s tím, že jí to zákon nepřikazuje ačkoliv má ve svých stanovách ochranu obyvatelstva a jeho zdraví.

Zpátky k Blatnu. Chci pochválit jeho obyvatele za věcnou a poučenou diskusi, ve které komisi argumentačně naprosto rozcupovali. Chci pochválit zastupitele obce Blatno za statečný a jednoznačně odmítavý postoj vůči stavbě. Přeji jim hodně štěstí a zdárné dotažení tvorby Územního plánu obce, kde se stavbou VF nebude počítáno. Nám, ostatním obyvatelům horských obcí dotčených výstavbou VPCH bych přál do budoucna především obyvatele, kteří nebudou líní si zjistit o VTE potřebné informace a zastupitele více morálně pevné, nenechající se snadno zvenku ovlivnit. Neexistuje totiž nic z toho, čím se investor zaklíná, totiž "veřejný zájem" a "společenská poptávka". Existuje pouze hamounský zájem stavět co nejvíc pro co největší zisk, ničící přitom unikátní krajinný ráz Krušných hor, jejich klid a rekreační potenciál a mařící letité úsilí a investice místních obyvatel vybudovat si zde bydlení na slušné úrovni. Jejich nemovitosti by se totiž stavbou VTE v takové blízkosti staly bezcenými.

EIA VF Blatno

http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?view=eia_cr&id=ULK572

Autor: Vladimír Šťastný | sobota 22.10.2011 8:00 | karma článku: 20.02 | přečteno: 1233x

Další články blogera

Vladimír Šťastný

Kterak média hlavního proudu dvě kontraproduktivní témata vypotit ráčila.

Párkrát za život se to stane každému. Přílišná snaha se obrátí v opak. Rozumní se z toho poučí, nerozumní to zkoušejí dál. Náš mainstream považuji za toho nerozumného.

3.12.2023 v 8:39 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 872 | Diskuse

Vladimír Šťastný

Jak dlouho ještě dovolíme, našim představeným a médiím hlavního proudu, lhát?

K napsání dnešního blogu mě přimělo vyjádření ministra Rakušana, které pronesl na Národní třídě dne 17.11.2023.

27.11.2023 v 8:11 | Karma článku: 22.15 | Přečteno: 462 | Diskuse

Vladimír Šťastný

A bude u nás Rakušanem taky svatořečen Pavlík Morozov?

Ten nadpis je samozřejmě hloupost. Svatořečení je otázka církve a Pavlík Morozov pocházel přece z bolševického Ruska. Tak proč?

1.11.2023 v 19:15 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 702 | Diskuse

Vladimír Šťastný

….a zbydou jen andělé….

Tato věta z filmu režiséra Františka vláčila „Údolí včel“, se mi vybavila ve chvíli, kdy jsem se dočetl, že ze sboru blogerů na iDnes byl vyexpedován Laďa Větvička,

7.9.2023 v 7:36 | Karma článku: 37.73 | Přečteno: 927 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.07 | Přečteno: 6018 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.41 | Přečteno: 340 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 290 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.59 | Přečteno: 434 | Diskuse

Helena Herynková

Pohled do historie Země jako apel do budoucnosti

Dobrodružná cesta napříč časem do dávno zaniklých ekosystémů Země, která může pomoci rozpohybovat dnešek a zajistit lepší budoucnost. Svou náruč otevírají Dávné světy, aby nás poučily.

18.2.2024 v 14:56 | Karma článku: 3.11 | Přečteno: 80 | Diskuse
Počet článků 135 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1870

Místní patriot, který ví, že Krušné hory jsou krásné

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...