Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

D66a47v26i68d 83V77l54k

28. 3. 2018 12:05

Celé je to bouře ve sklenici vody. Vzhledem k výraznému poklesu ceny těžby Lithia ze solanek v Jižní Americe je těžba Lithia u nás absolutně nerentabilní. Částečně by samozřejmě pomohlo současné získávání jiných kovů,ale i tak bude těžební a proces výrazně dražší než u zmíněných solanek. Takže celé Lithium je pouze sen o národním pokladu, který Babiš zneužil, aby vyhrál volby. Lithium se u nás pravděpodobně nebude těžit nikdy.

0 0
možnosti
Foto

Průzkum zahájilna Cínovci česká firma Geomet. Protože geolgický průzkum je věcí rizikovou jejímž výsledkem může být, že na místě se nenachází nic a vložené peníze přijdou vniveč. Český stát do tak rizikového podniku odmítl vstoupit. Jediný, kdo byl ochoten byla autsralská firma EHM. Do současné doby stál průzkum ložiska 330 milionů. Pokud se těžba zahájí, tak bude třeba 10 miliard na přípravu, než vůbec těžba proběhne. Může se stát, že během těžby, se najde něco jiného čím se dá lithium nahradit a lithium nebude třeba. Takže veškerá rizika nese firma EHM. Za 21 let plánuje EMH vytěžit 37,8 milionu tun rudy, ze které se vyrobí 440 tisíc tun karbonátu. Stát dostane úhradu z vydobytého nerostu a z dobývacího prostoru. V karbonátu je zhruba 18 procent čistého lithia, v přepočtu se tedy vytěží 3 780 tun čistého lithia. Při poplatku 10 692 korun za tunu lithia by dostal stát 42 milionů korun ročně.

0 0
možnosti
Foto

Souhlas, akorát ta cena je v dolarech.

1 0
možnosti

Celý smysl podpisu memoranda je ve faktu zakomponovat do vztahu s EMH smlouvu o ochraně investic. Nic jiného v tom nehledejte. A na nápravu je již pozdě - EMH ihned po podpisu a navíc i v době nedávné emitovala na burze své akcie. Akcionáři akcie nakoupili, protože viděli písemnou dohodu jednak o spolupráci EMH s ČR a navíc potvrzenou ujednáním o ochraně investic. Drobným zádrhelem může být tvrzení EMH, že Lithium pod Cínovcem je v jejich vlastnictví - tady někdo lže. Buď mají fakt pozemky skoupené nebo lžou a právo na přednostní těžbu (vyplývající z průzkumu) vydávají za vlastnické právo k cizímu majetku.

Osobně bych si tipnul, že EMH nelže a nějakými smlouvami (s "chybami" úředníků) doloží vlastnictví. Pokud mám pravdu, tak průser s Diag Human budou proti tomu drobné na žvýkačku.

2 1
možnosti
Foto

O tom vlastnictví mám určité pochybnosti. Mám dojem, že právně je to tak, že i když vlastníte pozemek, je váš pouze "povrch", vše, co je pod ním patří i nadále státu. Navíc koupě tak rozsáhlých pozemků s lesy asi ani není možná. Ale uvidíme.

1 0
možnosti
Foto

Australané mají od roku 1993 prospekční smlouvou o hledání ložiska lithia na Cínovci zaručeno PŘEDNOSTNÍ právo na uzavření takové smlouvy, a že tohle privilegium s nimi dojednali dávno a dávno ministři za ODS a Babišovo ANO. Memorandum vyšlo tiskem a to i v místním zpravodaji města Dubí, které je s firmou stále ve styk. Takže co je zde uvedené uvádím. Australané v memorandu výslovně konstatují, že jsou ochotni zpracovávat vytěžené lithium a to až do fáze finálních výrobků v České republice! Tedy žádné vyrabování rudy. Hodlají respektovat zákony a jiné závazky republiky, které by mohly mít vliv na těžbu a následné zpracování rudy! Jde o jednoznačný a explicitní závazek. Maximalizovat podíl českých subjektů na zpracování rudy. Minimalizovat dopady na životní prostředí. Umožnit kapitálový vstup České republiky do těžebního podniku, pokud o to ČR projeví odpovídající zájem, což po podpisu memoranda ještě výslovně potvrdil generální ředitel EMH Keith Coughlan „Jsme připraveni pokračovat v jednání s českým státem a společně definovat možné synergie v oblastech těžby, zpracování a využití lithia, včetně možného zapojení českého státu jako kapitálového účastníka projektu,

3 0
možnosti
Foto

V pořádku, nejsme v rozporu tvrzení, tohle jim více, méně garantuje i náš Horní zákon, memorandum jim nad rámec obecných věcí formulovaných zákonem víc závazně slíbit nemůže, to až řádná smlouva o spolupráci.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS