Vladimír Šťastný

Myslíte si, že žijeme v právním státě? Tak se rychle proberte.

1. 03. 2015 14:16:26
Popudem k napsání dnešního blogu bylo dopolední sledování pořadu „Nedej se!“ na ČT2. Na leccos jsem už v naší zemi uvykl, na leccos jsem přišel sám při řešení naší nekonečné kalvárie s Větrným parkem Chomutov, o kterém jsem zde mnohokrát psal. Dnešní díl pořadu „Nedej se!“ mě ale naprosto dorazil.

Představte si, že vlastníte pozemek, který buď nějakým způsobem užíváte, nebo ho máte jako jistou úložku peněz. Každopádně s pozemkem zacházíte jako řádní hospodáři a také za něj každoročně řádně odvádíte daň státu. Tomu státu, který nejenom výběr této daně zdůvodňuje nutností vytvářet instituce, které mají dělat činnosti, které z podstaty může dělat pouze stát a který má, mimo další, dbát na dodržování zákonů a občany před nezákonnostmi chránit.

A teď si představte, že ten váš pozemek, bez toho že by se s vámi investor nějak vyrovnal nebo dohodl, vám začal na základě jakéhosi stavebního povolení, vydaného ještě v roce 1988 pro tehdejší JZD, zavážet stavební sutí. Stavební povolení bylo vydáno na jakousi rekultivaci terénu, nicméně dnes se v místě nachází skládka stavebních odpadů, která nad předmětnými pozemky tvoří navážku o mocnosti až 20m.

Majitelé se samozřejmě bránili u soudu, který jim dal už před pěti lety za pravdu, bránili se i u ombudsmana, který jim dal také za pravdu a počínání investora označil za nezákonné a práva vlastníků za nevymožitelné. Je hezké, že vlastníci to mají všechno pěkně na papíře, ale je jim to houby platné.

Vrcholem kauzy je naprosto arogantní a neskutečný přístup Stavebního úřadu v Hostivici (to jméno je mi docela povědomé), který stavbu povolil, a který si naprosto nepřipouští žádná pochybení i když těžce poškodil vlastníky pozemků a i když „prováděná stavba“ je něco úplně jiného než to, na co bylo vydáno stavební povolení, navíc subjektu, který zanikl hned po převratu. Nota bene, skládka nabízí naprosto veřejně skládkování odpadu na internetu a v inzerci.

Teď, aby toho nebylo ještě málo:

Vlastníci pozemků, které se nacházejí 20 metrů pod sutí a nemají vůbec žádnou možnost je jakkoli užívat, jsou z nich dodnes povinni odvádět státu daň.

Stavební úřad Hostivice po dotazu redaktorky, co by se stalo, kdyby soud nařídil tuto nelegální skládku odklidit, si v osobě odpovědného pracovníka povzdechl, „ že si to vůbec neumí představit, ale že by úklid a odvoz mohl nařídit na vlastní náklady vlastníkům pozemků....

Kdo nevěří, ať se kouká:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10782831463-nedej-se-plus/

Autor: Vladimír Šťastný | karma: 32.14 | přečteno: 1324 ×
Poslední články autora