Klišé akčních filmů a seriálů - prázdninová, neseriózní analýza a predikce jejich vývoje.

18. 08. 2015 13:55:49
Už vícekrát mě napadlo, proč filmový tvůrci znovu a znovu používají tolik provařená klišé. Nezjistil jsem to, ale napadlo mě udělat si jejich seznam a zafilozofovat si nad nimi.

Klišé č.1 - cigáro.

Nutno říci, že cigárko, které svého času neodmyslitelně patřilo ke každému mužnému hrdinovi, je už na ústupu. Společenská poptávka velí kladným akčním hrdinům konat hrdinské a dobré skutky výhradně bio způsobem, bez zanechávání uhlíkové stopy. Cigára byla tedy z jejich arzenálu vyřazena a vražena do hub záporáků, kteří dobře míněná varování na krabičkách cigaret nečtou, neb to nezřídka ani neumí.

Klišé č.2 - bouchačka.

Samozřejmě, že i nesmrtelný hrdina v dešti kulek nemůže přežít celý film a musí se mít čím bránit. Jakákoli palná zbraň anebo alespoň luk je tak vítanou filmařskou zkratkou, kdy s padouchy není třeba zdlouhavě vyjednávat o míru a spravedlivém vyrovnání, ale po zásluze je rychle odprásknout. Je to praktické, kladný hrdina tak stihne během filmu více kladných skutků.

Za zaznamenání stojí i způsob použití zbraní, který prošel v čase určitým vývojem. V módě westernů se střílelo pochopitelně pouze od boku, s příchodem nových zbraňových systémů se, třeba pomocí laseru, už i míří. Záhadou ale pro mě zůstává i nadále střílení tzv. "na placku" což je, pravda, vidět spíše u záporáků. Vydedukoval jsem, že toto bude vývojem korunováno asi tím, že podle toho jak střelec natočí pistoli, bude dále exhibovat. Když totiž bude střílet závěrem nahoru, dává mu to možnost hlavičkování prázdných nábojnic, závěrem dolů je může efektně patičkou odkopávat. K čemu by mu to bylo ale zatím nevím.

Klišé č.3 - dopravní prostředky.

Kladný hrdina samozřejmě nejezdí v žádné piksle, disponuje téměř vždy silnými samohyby, s těmi slabými, v dobrém úmyslu zabavenými kolemjedoucím, pouze improvizuje. Zde očekávám vývoj k vzhledem už výše zmíněné uhlíkové stopě a jejím řízený zmenšováním, čili kladní hrdinové v brzké budoucnosti přejdou k elektromobilům nebo alespoň elektroskútrům nabíjených výhradně z obnovitelných zdrojů energie. To, že to tak dosud není, přisuzuji výhradně jejich pomalému nabíjení a tím ztrátě akčnosti filmu. Představa, že hrdina odmítá honit padoucha, protože nemá dosud nabito alespoň na 80%, nebo proto, že zrovna zalezlo sluníčko prostě s akčním filmem nejde dohromady, ale tvůrci si s tím určitě časem poradí.

Klišé č.4 - telefon.

Telefon v akčních filmech má nezastupitelnou úlohu. Jeho používání prošlo velkým vývojem souvisejícím s technickým vývojem samotného telefonu. Dřívější hledání telefonní budky stejně jako courání po bytě s dlouhou šňůrou od sluchátka je to tam. Moderní hrdina má samozřejmě mobil se všemi důležitými čísly, z kterého vždycky ví kam zavolat. Vývoj mobilu byl ve filmech vděčně zaznamenán od prvních tzv. podnikatelských obouručáků, přes titěrné čudlíkáče, kde nebylo možné trefit správnou klávesu (ale hrdina zvládal), přes véčka s vytahovací anténou, která vypadala asi nejefektněji. Bude zajímavé sledovat další vývoj, neb ten směřuje k velkým displejům dotykových telefonů a ty vyrostly do takových rozměrů, že nejenom nejdou narvat do kapsy ale i samotné volání vypadá tak, jako byste volali z prkýnka na maso.

A teď trochu k exteriérovým doplňkům.

Klišé č.5 - větráky a větrací šachty klimatizace.

Větráky klimatizačních jednotek jsou nezbytnými předěly v každém krimi seriálu. Hrdina řekne nebo udělá něco zásadního, a následuje záběr na střechy výškových budov, kde je naseto klimoškami. Myslím, že je to analogické s hrajícími si koťátky v přestávkách ve vysílání bolševické televize blahé paměti. V krimi seriálech to alespoň netrvá tak dlouho.

Související jsou honičky (plazičky) ve větracích šachtách klimatizace, kam si aktéři, bůh ví proč, vždycky zalezou. Během plazení se šachtou jsou ostřelováni skrz strop, přičemž pokud se šachta s nimi nezřítí a nejsou tak nuceni řešit svou situaci jinak, zpravidla se doplazí k velké vrtuli hlavního pohonu klimatizace. Ačkoli to padouch sleduje z velína a zbývá mu jen zmáčknout knoflík a své oběti nechat rozmašírovat vrtulí větráku, kladný hrdina v původně naprosto bezvýchodné situaci najde řešení a rozhodne ve svůj prospěch.

Klišé č.6 - igeliťáky.

Situace tvrdošíjně se opakující podobně jako ty s větracími šachtami. Rozuzlení drama je situováno do nedostavěného baráku, kde jsou, nevím proč, navěšeny hustě od stropu pruhy igelitu. Klaďáci a záporáci se mezi nimi honí, přičemž ví kulový, co se za igelity skrývá (díra, zeď, bodla atd.). Končí to tím, že si někdo naběhne.

Na závěr asi drobná charakteristika akčního hrdiny.

Akčnost hrdiny se měří pravděpodobně tím, kolik mezi jednotlivými fackami, kopanci a případnou střelbou dokáže udělat kotrmelců a piruet. Akční hrdina bude asi vždy hyperaktivní jedinec, který mezi tím, co je nutné udělat, má potřebu provést spoustu zbytečných volovin a vysilujících pohybů. Nicméně padouch vždy rád počká a s nastavenou hubou si nechá efektně vykopnout zuby. Konec konců, i proto se na akční filmy a seriály díváme.

Tož tak, určitě jsem nevzpomněl všechno, ale vy mi v diskusi určitě napovíte.

Autor: Vladimír Šťastný | úterý 18.8.2015 13:55 | karma článku: 13.39 | přečteno: 480x

Další články blogera

Vladimír Šťastný

Kterak média hlavního proudu dvě kontraproduktivní témata vypotit ráčila.

Párkrát za život se to stane každému. Přílišná snaha se obrátí v opak. Rozumní se z toho poučí, nerozumní to zkoušejí dál. Náš mainstream považuji za toho nerozumného.

3.12.2023 v 8:39 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 873 | Diskuse

Vladimír Šťastný

Jak dlouho ještě dovolíme, našim představeným a médiím hlavního proudu, lhát?

K napsání dnešního blogu mě přimělo vyjádření ministra Rakušana, které pronesl na Národní třídě dne 17.11.2023.

27.11.2023 v 8:11 | Karma článku: 22.15 | Přečteno: 462 | Diskuse

Vladimír Šťastný

A bude u nás Rakušanem taky svatořečen Pavlík Morozov?

Ten nadpis je samozřejmě hloupost. Svatořečení je otázka církve a Pavlík Morozov pocházel přece z bolševického Ruska. Tak proč?

1.11.2023 v 19:15 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 702 | Diskuse

Vladimír Šťastný

….a zbydou jen andělé….

Tato věta z filmu režiséra Františka vláčila „Údolí včel“, se mi vybavila ve chvíli, kdy jsem se dočetl, že ze sboru blogerů na iDnes byl vyexpedován Laďa Větvička,

7.9.2023 v 7:36 | Karma článku: 37.73 | Přečteno: 929 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.87 | Přečteno: 511 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1773 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 271 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 203 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 135 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1871

Místní patriot, který ví, že Krušné hory jsou krásné

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...