Vladimír Šťastný

Brácha, já mám plááán!

22. 03. 2016 19:28:33
Do nadpisu si vypomáhám "hláškou" z nedávno uvedeného filmu "Kobry a užovky". Nechci ale psát o filmu jako takovém, ale podobenství, které přímo tato hláška vyvolala v mé mysli.

Ve filmu se takto vyjadřuje Kobra, mladší z bratrské dvojice, která si funkční rodiny, rodinného štěstí a mateřské lásky v životě příliš neužila. Kobra, naprostý bzuk, bez špetky zodpovědnosti, křivý, falešný zlodějíček a feťáček, vždy připravený kdykoli, cokoli a kohokoli okrást včetně členů vlastní rodiny, mistrně zahraný Kryštofem Hádkem.

Vždy, kdykoli se na něj něco provalilo a starší z bratrů se to chystal "řešit"(bitkou, pochopitelně) se ho snažil zastavit prohlášením, že má plán. Pokud tedy neměl v merku vykrást některou z nespočtu zahradních chatek, žádný plán ve skutečnosti neměl a tvrzením, že ho má, jen zakrýval svou naprostou bezradnost se svým životem a tím, že nikdy nepochopil základní mechanismy spořádaného života a to, o čem život je, a v čem jsou jeho hodnoty.

V dětských kolektivech, kterými jsem prošel, bylo možno na takové exoty čas od času narazit. Pokud provedli něco, co naprosto nemělo smysl a nám, ostatním to ubližovalo, vždy jsme se jich ptali: "Jsi blbej, nebo navedenej"? Přitom být blbý od přírody se většinou odpouštělo, protože za to tak nějak dotyčný nemohl a zpravidla nekonal své skutky s primárním úmyslem někomu z nás ublížit. S těmi navedenými to bylo horší, jejich činy postrádaly logiku a snaha ubližovat tam byla naprosto zřejmá.

A teď to podobenství. Postava Kobry mi totiž velice silně připomíná představitele EU a Německa, postavených před úkol řešit migrantskou krizi v Evropě. Okecávání, nekonečná, nespočetná, nic neřešící jednání a plynoucí drahocenný čas, přičemž smysluplné řešení v nedohlednu a analýza a pojmenování problému a jeho příčin také nikde. Místo toho prázdné fráze o tom, jak mají plán (s Turkem, momentálně). Vzhledem k tomu, že se nejeví ani malilinkatý náznak zlepšení, je už ani nepodezřívám z toho, že jsou blbí. Jsou navedení.

V souvislosti s dnešními událostmi v Bruselu mám za to, že nám Kobry ve funkcích čelných představitelů EU a Německa, v Evropě už definitivně zavařily a že ze současné situace povede zdlouhavá a velice bolestná cesta a to pouze v tom případě, že bude pro tyto lidi podnětem pro sebereflexi a okamžité jednání, které přinese výsledky. Protože se to ani po roce trvání krize nestalo, čeká nás asi velká pranice s mohamedány, která bude trvat léta a bude i nadále přinášet oběti.

Vladimír Šťastný, Volyně v Krušných horách 22.03.2016

Autor: Vladimír Šťastný | karma: 15.70 | přečteno: 591 ×
Poslední články autora